Skip to content

Wie is wie?

In de kranten zijn foto’s gepubliceerd die Marga Jessurun op Goeree-Overflakkee gemaakt heeft, waarvan ik niet wist wie er op staan.

Dat heeft veel antwoorden gegeven:

De foto is gemaakt op de “hoagte” in Nieuwe Tonge, voor Café de Kroon. tegenover het voormalige raadhuis van Nieuwe Tonge.

Van Links naar rechts zien we: Kees Knöps, Hein Visser, Joost de Jong en Gert Verweij.
Van Joost de Jong is dit portret
En deze van Gert Verweij
Op dit overzicht staat rechts Corstiaan de Jong.

Bij de sloop van het café is hij door een vloer gezakt en nog in het ziekenhuis beland!

Voor hetzelfde café stond ’s avonds de jeugd. Jan de Geus herkende bijna iedereen!!!

Van Links naar rechts zien we: Hans van Heemst Jzn.; Teun Noteboom; Adrie Mellisant; Dik van Helden Jzn. henk Slinger; Dik van Helden Dzn. Jaap Koppenaal; Piet wesdorp; Hugo Noteboom; Kor van Heemst Pzn. Jaap Nooteboom;...? Noteboom; rienus Kievit; Hans Drooger; Dick Kats en Jim Nooteboom
Van Links naar rechts zien we: Dimmen van Tiggelen, Mijn van der wende, Kommer Troost en willem Buijs.

De vier mannen op de foto staan voor de voormalige smederij van wijlen Jan van Wijk (in de volksmond bekend als Jan de Klute).

Het was destijds een vertrouwd beeld op de markt van Goedereede: de mannen kwamen samen en stonden te “hoeken” of zaten op een bankje voor de voormalige woning van kleermaker Willem Roos.

Ik weet in ieder geval nog, en dat zie je ook op de foto, dat Mijn en Kommer pijp rookten, een gewoonte die ik zelf nog steeds beoefen.

Helaas is deze nostalgie uit het straatbeeld van de markt van Goedereede verdwenen.

Flip van Wijk, Goedereede

Van Kommer Troost uit Goedereede is ook een mooi portret

Kommer Troost
De man is Piet Boshoven en de vrouw Riek Wilkens.

Marga reed bijna dagelijks langs dit stel op het Schelpenpad in Dirksland. Riek woonde iets verder, aan het Onderlangs.

De man op de foto met de koffie kopjes is Willem Bakelaar uit Ouddorp. In Ouddorp beter bekend als “Wullem Kontje” Op de foto staat hij in de kantine van het bedieningsgebouw van de Haringvlietsluizen in Stellendam.

Hij is op Delta begonnen in de koffiekeet van de Nestum. Hij zette koffie maakte soep en broodjes voor de aannemers en de directie van de Nestum. Toen alle directieketen werden afgevoerd is hij in de kantine van het bedieningsgebouw van de Haringvliet sluizen. in 1975 .

Hij werkte daar als kantine beheerder en gaf rondleidingen door de sluizen. De foto stond in 1980 in Eilandennieuws toen hij zijn 1.000.000 ste kopje koffie uitschonk.

Willem woonde samen met zijn zus op de “Koudegrond” in Ouddorp en is al geruime tijd overleden.

Aren Lugtenburg uit Dirksland

Op deze foto uit 1968 is Aren Lugtenburg uit Dirksland 100 jaar! geboren in 1867 en overleden in 1968. Hij was de eerste bewoner van een bejaardenwoning aan de Marijkelaan, zijn naam staat op de gevelsteen. Hij heeft jaren in het paviljoen van het ziekenhuis gewoond. Oude Dirkslanders mochten toen, volgens een legaat van Paulina van Weel daar hun oude dag slijten.

Op de foto staat (Japie) Rozenbeek. Hij was een boerenzoon uit M'harnis of S'dijk die trouwde met de Ouddorpse Jans Grinwis waarna ze op de koolweg in Ouddorp gingen wonen. Hij was een zeer schilderachtig figuur.
Hen van de Gijze was kleermaker op de Molendijk in Dirksland, je kon hem in kleermakerszit voor het raam zien.

Marga maakte een mooie serie van Wullem. Hij zei tegen haar; “als je morgen komt heb ik aal”

Joost Drenthe schreef: ja..ja, de oude Wullem Slui. Ik leerde van hem vissen op paling met de peur (een snoer van wormen). Vooral als het warm weer was. “Dan liep de paling zoals hij zei. Altijd een jute zak achterop de fiets “wan je kaen nie wete wat je oenedrswegs tegen kan komme”. Luustert, een vliegende kroai vangt altied wat.

Wullum Slui
Bas van Dongen

Nog een Dirkslander: Bas van Dongen van het bekende transportbedrijf.

Back To Top